Neşet Ertaş, 28 yıl gurbet hayatı yaşadığı Almanya’dan Türkiye’ye kesin dönüş yaptı.71 yaşındaki “bozkırın tezenesi” ilginç vasiyetini açıkladı.
Neşet Ertaş ın türküleri bizi nerede bulursa bulsun hiç fark etmez, olduğumuz yere mıhlayıverir. Aşk acısıyla vurduğu sazının telleri sanki vücudumuzun damarlarından yapılıp gerilmiştir oraya. Gramofon devrinde gönül telimizi titreten dokunaklı sesi, ipod dönemine de damgasını vurMuştur.
Zahidem, Zülüf dökülmüş yüze, Karadır bu bahtım kara, Acem kızı, Neredesin sen, Gönül dağı, Mühür gözlüm, Ahirim sensin, Dane dane benleri var, Kar yağdırdın başa Leylâ gibi türküleriyle dilden dile, gönülden gönüle ulaşan Neşet Ertaş, 28 yıl gurbet hayatı yaşadığı Almanya-dan Türkiye'ye kesin dönüş yaptı. Adana Seyhan Belediyesin'in düzenlediği Ramazan etkinliklerinde verdiği konser öncesi buluştuğumuz 71 yaşındaki bozkırın tezenesi Neşet Ertaş'ı , sanat hayatı boyunca en çok mutlu eden şey söylediği türkülerin karşılık bulduğunu görmesi olmuş. Özellikle gençlerin türkülerini anlamasına sevinen sanatçı ironik bir gönderme yapıyor: Şimdiki gençler eğitim görüp davulu, zurnayı eline alınca bizim abdallar aç kaldı.
Kızı bırakırsan ya davulcuya varır ya zurnacıya- sözünü oldukça aşağılayıcı bulduğunu söyleyen Neşet Ertaş, Bu söz yüzünden benim babam, ana bulamadı ve üç aylık kardeşimiz öldü. Günahı bu sözü diyenin boynuna. Her kim dediyse, her kim bundan sonra da derse… diyor.
Türk sanat müziğinin bir nevi arabesk olduğunu ve asıl Türk müziğinin türkü olduğunu kaydeden efsane saz ve söz ustası, hayatının film yapılmasına da artistliği sevmeği için karşı çıkıyor. Ana yemeğim bulgur pilavıdır, muhallebiyle büyüseydim o sesle ben nerede bağıracaadım? diyen sanatçı kimsenin görmediği yerde, yalnızken ağladığını söylüyor. Neşet Ertaş-ın vasiyeti ise şöyle: Babamın ayak ucuna gömülmek isterim. Ayak ucuna bir taş diksinler, ismimi yazsınlar. Ayrıca mezar yapmasınlar bana. Koyacaklarsa oraya bir çukur kazsınlar, üstünü toprakla kapatsınlar. Başka da bir şey istemiyorum.
|
| neşet ertaş'ın vasiyeti neşet ertaş
|
| Tarih: 23.9.2008-23:31:17 | Gönderen: Asiye | Okunma: 300 | Bu konuyu seç
|
| Kişisel imza: |
|
|
|
|
|
Fikirler (5) |
| Gönülden gönüle bir yol hep var olacak. SAZINE SOZUNE DILINE GURBAN. |
| Tarih: 1.10.2008-17:29:48 | Gönderen: **aksarayli** |
|
bir baskadir benim memleketim |
|
| eey be arkadaslar....iyi okuyun ..benim dügünümde sayin neset ertas vardi...evlendigim insan bana pirlanta almak istedi bende pirlanta istemedigimi olursa neset ertasi getirtmesini istedim.. ve bu rüyam oldu beni ve icimdeki ask acisini onurlandirdi neset ertas ben istemedigim biriyle evlendim.. ama dügünümde bile sevdigimla dinledigim sarkilari nesetten canli dinledim askimi yadettim...t.z. |
| Tarih: 30.9.2008-19:36:14 | Gönderen: gelincik |
|
Ne fark ederki,Kör insan icin elmasta bir camda....Sana bakan bir kör ise,Sakin kendini camdan sanma...mevlana |
|
| ne zamanki sarkilarin sözlerine dikat ederek dinlemeye basladin iste o zaman türküler gözümde devlesti ve en begendigim türküleri siralayacak olsam onlarca neset ertas tüküsü dizilirdi cünkü öylesine samimi söylemiski mest olmamak mümkün degil |
| Tarih: 26.9.2008-04:00:13 | Gönderen: fuzuli |
|
kötüye bi sey olmaz iyiyide Allah korur yine olan bana olacak |
|
| Anadolu nun zenginliği,seviyoruz seni Abdaloğlu. |
| Tarih: 24.9.2008-20:11:54 | Gönderen: Asiye |
|
|
| Hani derler ya,iyilikte zenginlikte insanlikta,insanin gonlunde kalbinde olmali icten gelmeli,Neset ertas'ta oyle insanlardan,Gonlu zengin,Aslini unutmayan kendini bilen,of ve adetlerini elden birakmayan oldugu gibi gorunen degismiyen bir sanatcimiz,Gerek sesiyle gerek okudugu turkileriyle zaten bunu anlatiyor anlamasini bilene,onun turkilerinde ben hep anadoluyu yasarim,insani en guzel duygulara nerden nerelere goturuyor. |
| Tarih: 24.9.2008-02:28:56 | Gönderen: umut yolcusu |
|
Kalbini daima temiz tutki huzur bulasin. |
|
|
|
Hepisini göster |
|
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.(üye değilseniz kayıt olmalısınız).
|
| |
| |
|
|