|
Kategori:
Haberler
|
|
3G Hakkındaki Acımasız Gerçekler |
Bugünlerde herkesin dilinde bir 3G’dir gidiyor. Her yerde bu teknoloji ile yapabileceklerimiz yazılıyor çiziliyor. Görüntülü konuşma ise herkesin dilinde, benim azımdan ise önemli olan heryerden yüksek hızlı internet ama önemli bir sorun var yüksek fiyatlar ve “eski teknoloji”, bu eski teknoloji olayına daha sonra değinicem. İlk önce hep birlikte Türkiyedeki operatörlerin 3G fiyarlarına bakalım…
Turkcell aboneleri için 3G fiyatları şöyle ;
* 1 GB kotalı bağlantı aylık 29 TL
* 4 GB kotalı bağlantı aylık 39 TL
* 8 GB kotalı bağlantı aylık 69 TL
Avea aboneleri için 3G fiyatları şöyle ;
* 100 MB internet paketi: 8 TL
* 2 GB internet paketi: 35 TL.
* 6 GB internet paketi 55 TL.
Bu yazıyı yazdığım zaman Vodafone sayfasında fiyat hakkında bir bilgi yoktu.
Açıkçası fiyatlar çok pahalı özellikle Aveanın fiyatları. İletişim ve internette her zaman olduğu gibi yine kazıklanan son kullanıcı olan bizler oluyoruz (Hepimizin bildiği gibi TTnet tarafından yıllarca kazıklandık ve hala kazıklanmaya devam ediyoruz). Şimdi bu teknoloji neden eski kısmına gelelim. Her ne kadar Japonya ile Türkiyeyi karşılaştırmak biraz abes kaçsada ilk örneği burdan vermek istiyorum. Japonyada ilk 3G yayını 2001 yılında devreye girdi o zamandan beri kullanılıyor ve artık eki bir teknoloji olarak görülüyor. Madem eski şu anda ne kullanılıyor japonyada derseniz cevabımız şu oluyor; Şu an 4G teknolojisi için yatırımlar yapılıyor ve bir yıl sonraya kadar bitmiş olacak. Unutmadan söylemek gerekiyor 3G ile 4G arasında 3,5G diye bir ara basamak daha var. Tamam şimdi diyebilirsiniz Japonyayı saymıyoruz biz onlar zaten teknoloji olarak ilerdeler bizden, o zaman gözlerimizi Avrupaya çevirelim ve hemen sonuçlara bakalım Avrupadaki durum ise kendimizi avutmamız açısından biraz daha iç açıcı gözüküyor. Avrupadaki ilk yayın tarihi 2004 civarı daha bile erken olabilir çünkü linkteki yazının tarihine bakarsak 12 Şubat 2004′te yazıldığı görüyoruz. Yine bir örnek Rusya, soğuk ülke Rusyada ilk 3G yayını 2006 olarak kayırlara geçmiş durumda.
Yukarıdaki tarihlerden gördüğümüz gibi yine en son bize gelen bir teknoloji 3G hem eski, hem pahalı. Şu anda Avrupada 3,5G için çalışmalar bitmek üzere zaten yeni çıkan telefonlara bakarsanız hepsinde 3,5 özelliğini görebilirsiniz (iphone’u saymayın o daha yeni geçti 3G’ye oda ayrı bir yazı konusu gerçi).
Hatırlıyorumda Avrupa 3G’ye geçerken bizde burda konuşuyorduk acaba Türkiyeye ne zaman gelir diye, o zamanlar Türkiye EDGE denilen (diğer adı ile 2,5G) teknolojisine geçmemişti bile, EDGE için alt yapı çalışmaları vardı ama haklarını yemeyelim şimdi. Türkiyeye 3G ancak EDGE teknolojisi için yapılan yatırımların parası geri alındıktan sonra gelir ve birazcıkta(!) iletişim şirketleri kar eder o zaman gelir diye düşünüyorduk (birazcık kar ama çok değil yani . Tamda beklediğimiz gibi oldu EDGE için yine inanılmaz reklam yapıldı falan bildiğim şeyler işte (o zamanlar 3G destekli telefonlar çoğu kişide vardı).
Aslında 3G’ye karşı değilim heryerden internete bağlanabilmek çok güzel bir durum ve 30 Temmuz 2009 da yayına başlandığında deneyeceim kesin. Sadece bize yeni bir teknoloji gibi tanıtılması ve pahalı olması canımı sıkan şey. Tamam yine yeni bir teknoloji olarak tanıtsınlar ama fiyatlar daha ucuz olsun sesmi çıkarmıyacağım 2001 yılından bu yana 3G için gereken baz istasyonlarının maliyeti düşmüştür diye tahmin ediyorum ve başka ne gerekiyorsa artık bunlarında fiyatı düşmüştür ama son kullanıcıya gelen fiyatta bir değişiklik yok yine. Özellikle Avea, sen ne yaptın öyle iyicene öldürdün attın bizi (öldürdün yerine başka bişey gelebilir) Aylık 100MB kime yeter birde bunu için 50 kontör fiyat biçmişsin, uyan artık yeni telefonlar ile bu kota en fazla 1 haftada doldurulur (bu süre bile çok). 3G üzerinde televizyon izlesek bir günde 100MB sınırını rahatça aşarız. Neyse efendim ben çok kızdım resmen bizimle dalga geçiyorlar. 3,5G destekli(!) telefonum ile........ ve ..........‘da dolaşırken görüşmek üzere.
kurugurultu
Bu sayfayı paylaş!
|
| 3G Hakkındaki Acımasız Gerçekler
|
| Tarih: 31.7.2009-13:42:13 | Gönderen: ıhlara | Okunma: 272 | Bu konuyu seç
|
|
|
|
Fikirler (2) |
|
ıhlara
demiş ki; |
gideceğim yerler oluyor.....
Tarih: 3.8.2009-08:06:12 |
|
Vadi
demiş ki; |
........ ve ..........‘da neoluyor anlamadım herneyse görüşmek üzere
Tarih: 31.7.2009-17:50:14 |
|
|
Hepisini göster |
|
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.(üye değilseniz kayıt olmalısınız).
|
| |
|
|